Vrhunci Nikaragve, Kostarike in Paname

 • Termin: 28.2. - 15.3.2020
 • Trajanje potovanja: 17 oz. 14 dni 
 • Cena: 2.540 eur/os pri 14 osebah + let. karta ca 800 eur/os 
 • Skupina: min. 10 - maks. 18 oseb 
 • Info: Uroš Ravbar 
 • Gsm: 031-684 651
 • E-mail: uros.ravbar@gmail.com
 • www.facebook.com/ravbarpotovanja

Za zaključene skupine lahko kadarkoli organiziramo potovanje po Kostariki (program se lahko posebej pripravi za vas). 

Program dodatno vključuje ogled najboljšega narodnega parka Kostarike - Corcovada (ki precej podraži potovanje, a nudi ogromno).

Za vas smo pripravili najboljše stvari, ki jih ponujajo tri fascinantne države Srednje Amerike: 

 • V Nikaragvi vas čaka odkrivanje čudovite kolonialne Granade in delujočih vulkanov do bisera, otoka Ometepe, ki ima posebno energijo in pristne domačine
 • Kostarika je sinonim za lepo naravo: od turkizne reke, plantaže kave, do "oblačnega gozdaparka Monteverde in eksotičnih živali, uživanja na peščeni plaži parka Manuel Antonio pa do parka Corcovado, ki je najbolj biološko raznolik prostor na zemlji in raj za opazovanje živali (od tukanov, tapirjev, jaguarjev, kitov, delfinov ...). 
 • V Panami pa vas bo navdušil panamski kanal, stari del mesta Panama city in uživanje na rajskih otokih San Blas, kjer se bo ustavil čas.   

Po petih že organiziranih skupinskih potovanjih v ta del sveta je pred vami program »Best of«, ki med drugim vključuje ogled najboljšega in najdražjega lokalnega narodnega parka Corcovada, za katerega National Geographic pravi, da ga morate videti saj gre za najbolj biološko raznolik kraj na svetu. 

Program:

1. dan, Let proti Srednji Ameriki (obroki na letalu)

Let do Manague, prestolnice Nikaragve. Transfer do hotela. Spanje Managua. 

2. dan, Otok Ometepe

Vožnja do otoka Ometepe, ki leži na jezeru Nicaragua in je pravi biser Nikaragve. Ime otoka pomeni dva vulkana. Vulkan Concepcion je aktivni vulkan in Madera je neaktiven vulkan prekrit z gostim tropskim suhim gozdom in "cloud forestom" (oblačni gozd). Z dvemi vulkani, lepimi plažami in tradicionalnim načinom življenja je Ometepe je eden izmed najbolj eksotičnih krajev Srednje Amerike. Otok kar kliče po odkrivanju in sprehodu po lepi naravi. Spanje otok Ometepe (vključen zajtrk)

3. dan, Otok Ometepe

Posebna izkušnja bo odkrivanje otoka z lokalnim avtobusom. Pogledali si bomo petroglife, obiskali lokalno hišo domačinov, kjer se bomo spoznali z njihovim življenjem (obisk eksotičnega vrta). Sledi kopanje v Ojo de agua (natural spring) in potem še vrhunec – odkrivanje s kajaki po reki med mangrovimi drevesi, odkrivanje lepe narave in opazovanje številnih ptic in opic. Otok ima posebno energijo. Spanje otok Ometepe (vključen zajtrk)

4. dan, Vulkan Masaya, tržnica in Granada

Vrnitev na kopno, kjer bomo najprej obiskali družino, ki izdeluje keramiko in to boste lahko tudi sami poskusili. Potem bomo obiskali lokalno tržnico, ter si pogledali od blizu aktivni vulkan Masaya (kjer boste lahko občudovali vulkan iz roba kraterja). Ob prihodu v kolonialno Granado si bomo privoščili odkrivanje kolonialnega mesta s kočijami, potem pa šli do ulice La Calzada, kjer se največ dogaja. Nastanitev v Granadi v hotelu (vključen zajtrk). 

5. dan, Prečenje meje s Kostariko in odkrivanje turkizne reke Rio Celeste 

Zgodnji odhod in po slabih dveh urah zanimive vožnje in po prečenju meje smo že v Kostariki. Najprej nas čaka prvi biser Kostarike – odkrivanje narodnega parka Tenorio. Šli bomo odkrivat reko Rio Celeste, ki slovi po svoji turkizni barvi in lepi okolici vse do slapu. Uživanje na hoji po lepi naravi. Spanje okolica Rio Celeste (vključen zajtrk)

6. dan Monteverde

Dopoldan nas čaka zanimiva vožnja do Monteverdeja, ki slovi po svojem tropskem »oblačnem« gozdu (cloud forest). Kvekerji, ki so sem prišli v petdesetih letih prejšnjega stoletja so bili navdušeni nad neverjetno floro in favno v »oblačnem gozdu«, zato so se odločili, da ne bodo več sekali dreves in so pokupili okoliška zemljišča. V začetku sedemdesetih let prejšnjega stoletja je tako že nastal park Monteverde Cloud Forest Preserve. Popoldan bomo šli do bližnje plantaže kave, ki je eden od simbolov dežele in kjer se bomo seznanili s procesom pridelave. Potem pa nas čaka še nočni pohod po parku, kjer boste lahko videli živali, ki so aktivne samo ponoči. Spanje Monteverde (vključen zajtrk)

7. dan Monteverde 

Poseben dan za ljubitelje narave saj ima Monteverde največje število različnih vrst orhidej, ca 100 vrst sesalcev, 400 vrst ptic, 120 vrst plazilcev in na tisoče insektov. Najprej gremo z lokalnim vodnikom na hojo po visečih mostovih (hanging bridges), kjer boste iz vrha občudovali oblačni gozdštevilne rastline in ptiče ter izvedeli veliko zanimivih informacij o ekosistemu in njegovih prebivalcih (v enem delu boste lahko bolj avanturistični plezali po drevesu). Potem bo čas za opcijsko adrenalinsko spuščanje po jekleni vrvi - canopy (ki je tukaj nekaj posebnega).  Dodatno boste imeli čas za dodatne opcijske oglede - svetujemo butterfly garden (ogled metuljev), hummingbird garden (ogled kolibrijev), muzej insektov in park plazilcev, kač in zanimivih žab. Za večerjo pa lahko gremo v restavracijo, kjer bomo jedli na vrhu drevesa. Spanje Monteverde (vključen zajtrk)

8. dan, Pacifiška obala: park Manuel Antonio

Vožnja do narodnega parka Manuel Antonio. Na poti se ustavimo pri mostu Tarcoles, kjer imate pogled na krokodile. Popoldan prihod do Manuel Antonia in odkrivanje narodnega parka Manuel Antonio, ki se ponaša z eno najlepših plaž v Kostariki, hkrati pa je dom številnih živali. S seboj boste imeli kopalke saj kristalno čista voda v mirnih zalivih vabi na osvežilno plavanje. Spanje Manuel Antonio oz. okolica (vključen zajtrk)

9. dan, Manuel Antonio - Drake bay

Zjutraj nas čaka vožnja do Sierpeja in naprej tura z ladjico po reki Sierpe vse do Drake Baya, ki je izhodišče za odkrivanje čudovitega narodnega parka CorcovadaDrake Bay leži ob pacifiškem morju in je idealen kraj za počitek oz. samostojno odkrivanje. Spanje Drake Bay (vključen zajtrk)

10. dan, Corcovado 

Eden od vrhuncev potovanja bo sigurno odkrivanje narodnega park Corcovado, ki je največji narodni park v Kostariki in slovi po svoji raznolikosti in je krona vseh narodnih parkov. Tako ga je National Geographic označil za najbolj biološko raznolik prostor na zemlji. Park je raj za opazovanje živali (od tukanov, tapirjev, jaguarjev ...) in eksotičnih rastlinskih vrst. Poleg vas bo hodil izkušen lokalni vodnik, ki bo poskrbel, da boste videli čimveč živali, ki živijo v narodnem parku. Ker je najboljši čas za opazovanje živali zjutraj in popoldan bomo prespali sredi parka in uživali v zvokih narave. (vključen zajtrk, kosilo in večerja)

11. dan, Corcovado, otok Cano, kiti in delfini

Zjutraj nas čaka še en poseben dan. Najprej odkrivanje parka Corcovado s svojim tropskim gozdom (drevesa, ki zrastejo do 60 m v višino) in številnimi živalmi: od živopisanih arkajmanov, številnih opicmravljinčarjev ... . Potem pa se naložimo na ladjico in med vožnjo proti otoku Cano je velika verjetnost, da bomo izsledili kite in delfine, ki se v tem času zadržujejo v teh vodah. Zapeljemo se še do enega bisera - otoka Cano island biologico reserve, kjer je eno najboljših snorklanj v Kostariki oz. boste imeli čas za raziskovanje parka. Spanje Drake bay (vključen zajtrk in kosilo)

12. dan, Prečenje meje s Panamo in naprej do Davida 

Dopoldan je čas za počitek ali dodatno odkrivanje (npr. jahanje oz. plaža San Josecito ...). Potem pa z ladjico do Sierpeja in od tam naprej do Paso Canoas, kjer vstopimo v Panamo. Sledi še krajša vožnja do mesta David, kjer boste eni redkih turistov. Spanje David (vključen zajtrk)

13. dan, Panama City

Po zajtrku sledi jutranji let David - Panama city in ogled glavnega mesta Paname, ki s svojimi nebotičniki spominja na Manhattan. Sledi ogled Casco Viejo, starega dela mesta s posebno kolonialno arhitekturo. Potem pa si pogledamo največjo znamenitost Paname – znameniti panamski kanal, kjer bomo lahko občudovali ta čudež človeške roke zgrajene pred več kot sto leti in spoznali številne zanimivosti o gradnji. Nastanitev v hotelu Panama city (zajtrk je vključen)

Ta dan je možnost skrajšanega odhoda domov kamor pridete 14. dan potovanja. 

14. in 15. dan, otoki San Blas

Zgodaj zjutraj vas čaka vožnja z jeepi do izhodišča za otoke San Blas in od tam še vožnja z barko do čudovitih otokov. Čeprav boste nastanjeni v tipičnih (preprostih) lokalnih bungalovih pa boste dva dni preživeli v zelo lepih predelih. Imeli boste svoj rajski otoček od koder se bo delalo kak izlet do bližnjih otokov. Za konec vas tako čaka uživanje na peščeni plaži, pogledi na palme in snorkljanje. Spanje (lokalni bungalovi). Na otokih imate vse obroke vključene: 14. dan je vključeno zajtrk, kosilo in večerja, 15. dan je vključeno zajtrk, kosilo in večerja. 

16. dan, Vrnitev v Panamo City, večerni let domov 

Zjutraj sledi vrnitev na obalo in z jeepi nazaj do Panama cityja. Sledi večerni let proti domu. (zajtrk vključen, obroki na letalu)

17. dan, Prihod domov   

Cena: 2.540 eur/os pri 14 osebah + let. karta 

Doplačilo za malo skupino 10 – 13 oseb (130 eur/osebo). Popust 40 eur za vse, ki so z nami že potovali. 

Cena vključuje:

 • vse transferje (večinoma privat samo za našo skupino),
 • notranji let David - Panama city,
 • spanje v prijetnih popotniških hotelih v dvoposteljnih sobah z vključenim zajtrkom (2x spanje na otokih San Blas v preprostih lokalnih bungalovih in lokacija s 5 zvezdicami, 1x spanje sredi narodnega parku Corcovado - skupna ležišča oz. v šotoru),
 • vse obroke na otokih San Blas (2x polni penzion, začetek s kosilom in zaključek z zajtrkom), 
 • vse obroke na 2 dnevni turi po narodnem parku Cordovado (začetek z zajtrkom, konec naslednji dan s kosilom)
 • ogled otoka Ometepe (lokalni bus, kopanje Ojo de Agua, petroglifi ...) ter dodatno turo s kajaki,
 • tura vulkan Masaya,
 • turo s kočijami po Granadi,
 • odkrivanje narodnega parka Tenorio (vodena tura reka Rio Celeste),
 • voden ogled plantaže kave,
 • vodeno nočno odkrivanje z lokalnim vodnikom Monteverde Wildlife Refuge,
 • turo po visečih mostovih po parku Monteverde,
 • ogled narodnega parka Manuel Antonio, 
 • tura z ladjico po reki Sierpe,
 • dvodnevna tura po parku Corcovado (vse vključeno, vsa hrana, oprema, prevozi, lokalni vodnik ...), dodatno vključeno odkrivanje biološkega rezervata otoka Cano (kiti, delfini, snorklanje ...),
 • ogled starega dela Panama Cityja in vključena vstopnina za ogled panamskega kanala,
 • na tri dnevni turi po otokih San Blas imate vse vključeno (vsi prevozi, vsa hrana, bivanje, izlet s čolnom po okolici, snorkljanje ..., na licu mesta se plača le lokalna taksa),
 • profesionalnega slovenskega vodnika z licenco GZS,
 • strošek organizacije.

Cena ne vključuje le: hrane, ki ni vključena in osebni stroški, ter ca 50 eur/os (za stroške pri prečenju meja, takse za San Blas), opcijske aktivnosti, napitnine, prevoza do/iz letališča (bo organiziran za skupino). 

Lahko vam uredimo asistenco Coris oz. zavarovanje rizika odpovedi. 

Plačila: 200 eur akontacije se nakaže na račun agencije Manager ob prijavi. S plačano akontaciji in izpolnjeno prijavnico si zagotovite mesto v skupini, mi pa ob minimalnem številu vplačanih oseb zagotovimo odhod. V primeru, da ne zberemo dovolj prijav se akontacijo vrne. Takoj ko se zbere 10 prijav je potovanje potrjeno in takrat se plača letalska vozovnica. Preostanek plačila se plača najkasneje en mesec pred odhodom. V primeru sprememb cen (letalskih ponudnikov, namestitev, prevozov, menjalnega tečaja) na katere nimamo vpliva se lahko cena spremeni. Cena je narejena pri menjalnem tečaju 1$=0,88 eur. Program se uradno izvaja preko agencije Manager d.o.o. iz Velenja.

Predviden vodnik na potovanju: Alex Fernandez, gsm 031-684 651 (Uroš), e-mail uros.ravbar@gmail.com
Alex destinacijo odlično pozna in je vodil tudi naše zadnje potovanje po Srednji Ameriki. Če želite doživeti Nikaragvo, Kostariko in Panamo je Alex pravi vodnik za vas (sproščeno vzdušje in kvalitetno vodenje je zagotovljeno). 

Dodatno: Kuna Yala so zanimivi avtohtoni prebivalci otokov, ki prisegajo na lastno tradicijo. Ženske se oblačijo tradicionalno, v glavnem živijo od ribolova in prodajo kokosa. Imajo zanimivo zgodovino saj so se borili proti Špancem za svojo zemljo in zmagali. So razvita avtohtona skupina saj imajo lasten pravni sistem, svoje zakone, svojo zemljo in so dobro organizirani. Po drugi strani pa so lokalni indijanci včasih nepredvidljivi in netočni, tako da je potrebna potrpežljivost pri transferjih (imajo pa le oni pravico organizirati kopenske transferje do otokov San Blas). In v jeepu se vas lahko znajde tudi 7 potnikov (prostora za prtljago pa je malo). 

SPLOŠNE INFORMACIJE:

 • Prevozi: Praktično vsi prevozi bodo s privatnimi transferji (za našo skupino).
 • Hrana: Vsi zajtrki so v ceni. Dodatno je na dvo dnevni turi Corcovado poleg zajtrkov vključeno 2x kosilo in 1x večerja. Na otokih San Blas pa je vsa hrana že vključena (2x polni penzion). Tam je osnova riž, ribe, piščanec. Priporočljivo je, da imate s seboj za ta del kakšne priboljške (snacks).
 • Zdravje: Nobeno cepljenje ni obvezno. Če želite več informacij je na voljo www.zdravinapot.si
 • Vreme: Februar in marec je najbolj primeren čas za obisk saj je suho obdobje. Lahko da bo tudi kaj dežja saj ima Kostarika tropsko klimo (kar pomeni, da lahko dežuje tudi v suhem obdobju). Povprečne temperature bodo med 28-32 stopinj C. Monteverde leži v oblačnem gozdu na višjih višinah, kar pomeni nižje temperature, sploh ponoči. Tukaj bo podnevi med 20 – 25 stopinj C in ponoči ca 15 stopinj C. Ostali predeli bodo vroči in vlažni. 
 • Varnost: Ni zadržkov glede varnosti.  Če se bi kaj spremenilo stanje v Nikaragvi bomo pravočasno javili. Potovali boste po turističnih predelih. Kostarika sploh nima svoje vojske kar pove veliko. 
 • Spominki: Lahko boste kupili kavo, molas – tradicionalne obleke/izdelki iz blaga  (na otokih San Blas), v Granadi prodajajo ročno izdelane viseče mreže, lesene rezbarije in instrumente …

Ob odhodu boste dobili našo brošuro o Nikaragvi, Kostariki in Panami s številnimi zanimivimi informacijami. Ca en mesec pred potovanjem bo srečanjem vseh potnikov z organizatorjem, kjer boste dobili vse potrebne informacije. 

Nekaj komentarjev naših potnikov iz prejšnjih potovanj po Nikaragvi, Kostariki in Panami:

Ocena potovanja (1-10): Nikaragva, Kostarika, Panama - Ocena 10
Zelo zanimivo potovanje, destinacije kjer ni masovnega turizma, je neokrnjena narava, srečanja z domačini, zelo dober vodič, odlične namestitve.
Alex - Zelo prijazen, skrben, iznajdljiv, vedno dobre volje, odličen vodič, ki zna povedati več, kot piše v knjigi ali na internetu, tudi ob svojem prostem času nas je peljal na večerni ogled zanimivosti, sprehod po mestu ...
Najlepše je bilo otočje San Blas in obisk indijanske “vasi ali mesta”, pogovor z domačini, pogovor z njihovim “poglavarjem”, ki ga je Alex simultano prevajal.
Marinka

Ocena potovanja (1-10): 9 – zanimive dežele, lepa narava, dobre nastanitve, polno izkoriščeni dnevi
Kako ste zadovoljni z vodnikom: 10 – organiziran, zanesljiv, poskrbi za sproščeno vzdušje.
Najlepše je bil obisk parka Corcovado, kopanje na San Blasu, predvsem pa dobro vzdušje na poti.
Nataša

Ocena potovanja (1-10): Ocena potovanja je 9,5. Potovanje je imelo zelo natrpan program skorajda brez počitka.
Naš vodič Alex zasluži najvišjo možno oceno. Mislim da vodiča z njegovimi sposobnostmi ter karakterjem ni mogoče dobiti. Uredi konkretno vsako zadevo mirno in odločno. Med potovanjem nam je predal ogromno svojega znanja. Vedno vidi homogeno skupino.
Najlepša je bila pestrost živalskega in rastlinskega sveta v narodnem parku Corcovadu in Monteverde, ter blišč in beda Paname z veličastnim Panamskim prekopom.
Iztok in Vilma

Ocena potovanja (1-10): 9
Kako ste zadovoljni z vodnikom? Zelo – ocena 10
Najlepša je bila Nikaragva – nisem pričakoval tako prijetne in lepe dežele
Janez

Greste z nami odkrivat vrhunce Nikaragve, Kostarike in Paname?

Vabljeni, da se nam pridružite!

Info in prijava:
Uroš Ravbar, gsm: 031 684 651 (med 8.00 - 17.00 uro, ponedeljek - petek), email: uros.ravbar@gmail.com

Prijavnica na potovanje  (wordov dokument) izpolnite in jo pošljite na e-naslov: uros.ravbar@gmail.com oz. lahko po navadni pošti na Agencija Manager d.o.o., Šaleška cesta 20, 3320 Velenje

RAVBAR POTOVANJA - Odkrivajte svet z nami

© 2022 Ravbar potovanja | Kazalo strani| Domov

produkcija: T-media