Križarjenje Škotska, norveški fjordi in Svalbard

 • Termin: 28.5. - 12.6.2020 
 • Trajanje potovanja: 16 dni (trajanje samega križarjenja je 15 dni)
 • Skupina: od min. 1 - maks. 20 potnikov
 • Cena križarjenja: od 4.419 eur/os + let. karta
 • Info: Uroš Ravbar
 • Gsm: 031- 684 651
 • E-mail: uros.ravbar@gmail.com
 • www.facebook.com/ravbarpotovanja

Važno: Če želite rezervirati najcenejše kabine je potrebna rezervacija več kot eno leto vnaprej. Tako da svetujemo čimprejšnjo prijavo. 

Vabimo vas, da se udeležite posebnega ekspedicijskega križarjenja po Škotski, Norveški in Svalbardu.

 • Najprej vas čaka odkrivanje čudovite ŠKOTSKE (glavno mesto Edinburgh, Orkeyski otoki s »stoječimi kamni« Stennessa, zanimivim Ringom of Brodgar, Unescovo vasico Skara Brae in Shetlandski otoki).
 • Sledi odkrivanje najlepših NORVEŠKIH FJORDOV (Trollfjord …), raziskovanje  srednjeveških mest norveške obale, uživanje na posebnih Lofotskih otokih, plovba med posebnimi skalnimi formacijami Torghattna in Bjørnøyaraj za opazovanje ptic.
 • Za konec pa vas čaka še odkrivanje mistično lepega SVALBARDA, kjer boste uživali v nedotaknjeni naravi globokih fjordov, visokih gora in velikih ledenikov ter iskali polarne medvede, severne jelene, mrože, tjulne in polarne lisice ob spremstvu nešteto ptic. 

Nepozabno potovanje za ljubitelje narave. 

Za vas smo izbrali posebno ekspedicijsko ladjo z odlično posadko. S to ladjo so že potovali naši potniki po Svalbardu in Antarktiki in smo bili nad njo in njenim osebjem navdušeni. Ekspedicijska ekipa je odlična, tudi predavanja so zelo zanimiva. Ladja je bila popolnoma prenovljena leta 2009 in lahko sprejme le 134 potnikov, kar zagotavlja pristno doživljanje na križarjenju. Na njej boste imeli pisano druščino popotnikov iz vseh koncev sveta.  

DODATNO vam lahko potovanje podaljšamo po želji, da si boste lahko bolj podrobno pogledali vse glavne znamenitosti glavnega mesta Škotske, Edinburga. Letalski prevoz bomo uredili do Edinburga in nazaj iz Longyearbyena (Svalbard). Ker bo nazaj grede let predvidoma preko Osla, vam lahko po želji uredimo še ogled glavnega mesta Norveške.

Program križarjenja po dnevih
Vključeno: Z-zajtrk, K-kosilo, V-večerja 

1. dan, let do Edinburgha

Uredili vam bomo popoldanski let do Edinburgha, glavnega mesta Škotske, samostojen prevoz do centra. Spanje Edinburgh (nočitev z zajtrkom). 

2. dan, Edinburgh (Škotska), Kirkwall

Do odhoda prosto za samostojni ogled Edinburga. Do 13.00 ure je potrebno odložili prtljago v zbirnem hotelu, od koder bo organiziran prevoz na ladjo ob 15.00 uri. Sledi vožnja do pristanišča Leith, kjer se vkrcate na ladjo. Večerja na ladji. (V)

3. dan, Kirkwall/Orkney 

Malo predelov na svetu ponuja toliko zanimivega kot otočje Orkney – le 10 km od škotske obale so ti otoki slavni po svoji bogati ptičji populaciji in posebni, divji naravi. Izkrcamo se v glavnem mestu Orkneya, Kirkwallu in z avtobusom obiščemo mistična zgodovinska mesta (Unesco) – znamenite stoječe kamne Stenness, zanimiv “Ring of Brodgar”, posebno 4500 let staro vas Skara Brea … Vsi obroki vključeni (Z, K, V)

4. dan, Shetlandski otoki   

Nadaljujemo proti severu do oddaljenih Shetlandskih otokov. Shetlandski otoki so mešanica Škotske in Skandinavije. Ponašajo se s čudovito obalo, velikim številom različnih ptičjih vrst in mnogimi arheološkimi najdišči, ki segajo tisoče let nazaj katere bomo lahko odkrivali. Tukaj boste imeli več opcijskih možnosti ogledov: od arheološkega Jarlshofa, do opazovanja ptičev ...). Vsi obroki vključeni (Z, K, V).

5. dan, Alesund  

Prečkamo Severno morje in plujemo proti zahodni obali Norveške. Odkrivali bomo umetniški del Alesunda (Art Nouveau district). Svetujemo sprehod do točke Fjellstua od koder je najlepši pogled na mesto. Opcijsko si lahko pogledate tudi Alesund muzej, ki govori o kulturi in zgodovini tega dela. Vsi obroki vključeni (Z, K, V).

6. dan, Andalsnes

Cel dan bomo raziskovali mesto Andalsnes in okoliške hribe. Z vlakom Rauma Railway se bomo zapeljali do gora Romsdalen (velja za eno najlepših voženj z vlakom na svetu, kjer boste uživali ob pogledu od fjordov do zasneženih gora. Videli boste zid "Troll Wall", ki je izziv za plezalce in prečili Kylling bru most čez reko Rauma. Od postaje Bjorli pa vas bodo nazaj do ladje zapeljali z avtobusom (panoramska vožnja). Vsi obroki vključeni (Z, K, V).

7. dan, Trondheim

Prihod do Trondheima, kjer lahko izberete med hojo po parku Bymark Nature Reserve preden greste na ogled muzeja Sverresborg Folk museum ali pa na ogled mesta, ki vključuje muzej Folk museum in katedralo Nidaros (zgrajeno med leti 1.070 in 1.300). Čas bo tudi za samostojno odkrivanje. Vsi obroki vključeni (Z, K, V)

8. dan, Torghatten - Vega 

Razgibana obala centralne Norveške slovi kot ena najlepših na svetu. Ponuja prekrasno gorsko in obalno kuliso. Naš kapitan se bo potrudil, da se bomo izkrcali na najlepših možnih točkah in se približali obali s posebnimi čolni – zodiaki. Naš cilj je obiskati Torghatten – eno najbolj nenavadnih skalnih formacij na Norveškem ter druge pomembne lokalne znamenitosti. Videli boste znamenito luknjo v skali in oprezali za mitološkimi troli. Popoldan boste odkrivali otok Vega (Unesco), kjer boste odkrivali ribiške vasice in se prepuščali počasnemu življenju domačinov. Ta dan vas čakajo posebni pogledi. Vsi obroki vključeni (Z, V, K).

9. dan, Svartisen - Vikingen

Obiskali bomo Svartisen (drugi največji ledenik Norveške) in uživali v slikoviti hoji vse do ledenika. Otok Vikingen pa leži direktno na polarnem krogu, kjer se boste slikali ob skulpturi globusa. Sledi plovba proti Lofotskim otokom. Vsi obroki vključeni (Z, K, V).

10. dan, Lofotski otoki  

Lofotski arhipelag je očarljivo območje s slikovitimi vasicami in nazobčenimi vrhovi v ozadju. Z zodiakom se zapeljemo do otoka z zanimivim imenom Å, kjer ribolov še vedno predstavlja velik del njihovega gospodarstva. Tukaj si pogledamo muzej Tørrfisk (polenovke) ter se z avtobusom zapeljemo na panoramsko vožnjo vse do Svolværja (postanki za fotografiranje in ogled vikingškega muzeja v Bøstadu). Kasneje pa bo ladja zaplula po enem najbolj slavnih norveških fjordov - Trollfjordu. Gre za kratek, ampak impresiven Trollfjord, kjer bomo v skalah iskali mitološka bitja -  škrate (trole). Vsi obroki so vključeni (Z, K, V).

11. dan, Tromsø 

Dan bo namenjen za odkrivanje Tromsa, prestolnico severne Norveške, ki ga imenujemo tudi “ vrata Arktike”, saj se od tu na Arktiko odpravi večina odprav. Spoznavali bomo lahko zgodbe in zgodovino preteklih odprav na Arktiko ter z avtobusom in peš raziskovali okolico mesta Tromsø, najvišje ležečega norveškega mesta. Lahko boste šli peš na vrh hriba z lepim razgledom na mesto ali pa boste šli z gondolo (odvisno od vas). Popoldan pa boste imeli čas za dodaten ogled mesta npr. polarni muzej in Tromsø muzej. Vsi obroki so vključeni (Z, K, V).

12. dan, Na morju - Bjørnøya

Pluli bomo mimo Bjørnøya (Medvedjega otoka), ki je raj za vse ljubitelje ptic (fulmars, kittiwakes, guillemots, gulls …) in uživamo v čudovitih razgledih na okolico. Če bo le možno se bomo izkrcali v zodiakih in si še od bližje pogledali otok. Drugače pa vas čakajo spet zanimiva predavanja na ladji. Vsi obroki vključeni (Z, K, V).

13. dan, Hornsund

Odkrivali bomo arhipelag globokih fjordov, visokih gora in velikih ledenikov. Naš čas tukaj bomo posvetili iskanju mrožev, tjulnov, severnih jelenov, polarnih lisic ter seveda – polarnega medveda. Sprehodi po obali in izleti s posebnimi čolni zodiaki nam omogočajo bližnje spoznavanje te mistične pokrajine, ledenikov ter divjih živali. Vsi obroki vključeni (Z, K, V).

14. dan, Svalbard 

Odkrivali bomo ledenike, občudovali številne ptiče in iskali polarne medvede, mrože in kite. Na obali pa poskušali izslediti severne jelene in polarne lisice. Vsi obroki vključeni (Z, K, V).

15. dan, Svalbard/Longyearbyen

Cel dan bomo spoznavali mistično pokrajino in iskali divje živali. Ekspedicijsko osebje bo izbralo najboljše kraje za izkrcanje glede na vreme. Vsi obroki vključeni (Z, K, V).

16. dan, Longyearbyen

Zjutraj sledi izkrcanje in prosto za samostojno odkrivanje mesta Longyearbyena do vašega leta domov (če bi bil let že ponoči, vas bodo že prej izkrcali).  Sledi let proti domu. Vključen je zajtrk na ladji (Z)

17. dan, Prihod domov

Po želji se lahko podaljša pot preko Osla in si dodatno pogledate glavno mesto Norveške. 

Cena: križarjenje od 4.419 eur/os + let. karta 

Križarjenje vključuje: 

 • 14 nočitev na ekspedicijski ladji,
 • obroke na ekspedicijski ladji (14x zajtrk, 13x kosilo in 14x večerja),
 • vse ture po programu z čolnom zodiacom in po kopnem z ekspedicijskim osebjem (na 10 oseb pride en vodnik),
 • vse lokalne prevoze po programu,
 • na ladji zanimiva predavanja o živalstvu, rastlinstvu in zgodovini Arktike, 
 • na ladji neomejeno pitje vode, kave in čaja,
 • vodena tura po Orkneyskih otokih,
 • obisk Shetlandskih otokov.
 • ogled Alesunda,
 • panoramski vlak Rauma Railway,
 • izlet Trondheim,
 • ogled otoka Vega,
 • izlet Tromsø,
 • oglede Hornsund,
 • škornje za uporabo na turi,
 • ekspedicijsko puhovko (v trajno last),
 • organizacijo.  

Cena ne vključuje: dodatnih pijač na ladji pri obrokih (voda je pri obrokih vključena), osebnih izdatkov, zavarovanja, napitnin na ladji (10$/osebo/dan), eventuelnega prevoza na/iz letališča, dodatno nočitev in obrokov v Edinburgu pred križarjenjem.

S plačano akontacijo 500 -1000 eur/osebo (odvisno od ladje) si zagotovite mesto na križarjenju. Potem se ob prijavi uredi in plača letalska karta, celoten znesek pa se nakaže najkasneje tri mesece pred potovanjem, ko je tudi zadnji rok za prijave. Svetujemo, da se prijavite čimprej, saj vam bomo le tako lahko zagotovili ustrezne kabine po objavljenih cenah (najbolj ugodne kabine se lahko zasedejo precej več kot eno leto vnaprej). Zaradi nepredvidljivosti potovanja svetujemo doplačilo za zavarovanje rizika odpovedi, ki znaša 4,1% vrednosti aranžmaja. Hkrati je potrebno urediti tudi posebno zavarovanje za čas trajanja potovanja v vrednosti vsaj 200.000 eur (Coris je premalo). Organizator potovanja je agencija Manager d.o.o. iz Velenja.

Pomembno opozorilo: Program je okviren in se lahko spremeni. Vožnja je odvisna od vremenskih pogojev in samega ledu. Ravno tako ne moremo garantirati, da boste videli vse omenjene živali, saj gre za nepredvidljivo okolje. Fleksibilnost je ključ do uspeha ekspedicije. Program je okviren, ker se zaradi premikajočih se ledenih plošč in spremenljivega vremena nikoli ne ve točno, kje bo plula ladja. Pred potovanjem vam bomo na srečanju podrobno predstavili križarjenje in odgovorili na vsa vprašanja (dobite seznam vse opreme, izpolni se medicinski formular …), dodatno boste dobili brošuro s številnimi zanimivimi informacijami o vaši destinaciji. 

Dodatne informacije:
1. Vsi udeleženci morajo izpolniti medicinski vprašalnik pred potovanjem.
2. Vsa hrana na ladji je vključena v ceno. Hrana je pripravljena po mednarodnih okusih, vsak dan bo na voljo veliko različnih jedi. Poskrbljeno bo tudi za vegetarijance. 
3. V ceni je neomejeno pitje vode, kave in čaja.
4. Priporočljiva napitnina na ladji (za osebje na ladji in vse predavatelje) je ca 10 $/dan/osebo.
5. Svetujemo, da imate s seboj raje $ kot eur.

SPLOŠNE INFORMACIJE:

 • Kako potujete? Z ekspedicijsko ladjo in posebnimi čolni zodiaki oz. avtobusom po kopnem.  
 • Nastanitev: 14x se spi na ladji (2, 3 oz. 4 osebe v kabini), dodatno vam lahko ob doplačilu uredimo spanje v hotelu v Edinburghu.  
 • Hrana: Na ladji imate po tri obroke na dan (večinoma je buffet z pestro izbiro hrane). Hrana je prilagojena tudi za vegetarijance.  
 • Zahtevnost poti: Tura je primerna za kogarkoli, ki je vsaj malo popotnika po duši. 
 • Število oseb: min. 1 - maks. 20 oseb.
 • Vreme: Predeli po katerih boste potovali so sinonim za nepredvidljivo vreme. Vseeno potujete na začetku sezone, ko bo narava bolj divja (npr. na Svalbardu bo takrat več ledu kot pa npr. konec avgusta, ko se že stopi). Glede na to, da boste ves čas ob morju ne bo preveč hladno.   
 • Zdravje: Previdni morate biti, da vas ne opeče sonce. S seboj morate imeti kvalitetna sončna očala. Ravno tako je potrebno piti veliko tekočine, da ne pride do dehidracije. Obstaja nevarnost morske bolezni, zato so priporočljive tablete proti slabosti. Izpolniti bo potrebno tudi poseben zdravniški formular. Več na www.zdravinapot.si 
 • Varnost: Škotska in Norveška s Svalbardom so varne destinacije za potovanje. Na turi z ladjo so lahko nevarne ledene gore, vendar je ladja narejena za ekstremne pogoje. 
 • Spominki: Tako Škotska kot Norveška imata kar nekaj lepih spominkov.   
 • Vizum: Slovenci za obisk Škotske in Norveške (Svalbarda) ne potrebujemo vize.  
 • Oblačila: So podobna kot pri hoji v gorah pozimi (goreteks spodnji in zgornji del in "windstoper", za bolj občutljive eventuelno puhovka, ki jo boste dobili v trajno last na ladji). Posebne gumijaste škornje za hojo po kopnem boste dobili na ladji. Seznam vseh oblačil boste dobili pred potovanjem.  
 • Elektrika: 220 V z evropskimi vhodi. 
 • Pranje: Na ladji je možno ob doplačilu urediti pranje. 
 • Plačevanje na ladji: Je možno s kreditnimi karticami in gotovino. 
 • Telefon in internet: Ob doplačilu se boste lahko po telefonu javili domačim iz ladje, ravno tako je možna uporaba interneta (počasna povezava, doplačilo).

Nekaj vtisov naših potnikov iz naših križarjenj s to ekspedicijsko ladjo

Potovanje Svalbard

Uroš živijo, super je bilo, vrhunsko res. Vse dobi oceno 10, super organizacija, njihova ekipa, predavanja, hrana = čista 10.tka.
Lep dan, 

Tina

Sporočava, da sva se imela čudovito. Eno boljših potovanj – ocena 9. Najlepše na potovanju je bilo doživetje polarnega kroga, pokrajina Spitsbergov in kolonije ptičev. 
Nataša in Ludvik

Ocena potovanja: 10, zelo lepo, polno presenečenj, kar veliko živali in ptic, samo dva medveda, a narava je fantastična. Potniki na ladji prijazni in posadka tudi ljubezniva predvsem Filipinci. Zelo domač odnos in na koncu poslavljanje kot da smo bili “doma” .
Lucija

Potovanje Antarktika 

Ocena potovanja: 10 – vrhunsko potovanje.
Zelo zadovoljen z vodnikom. Najboljša je bila neokrnjena Antarktika, odlična posadka na ladji.
Boštjan
 

Ocena potovanja: 9-10. Eno mojih najlepših in izpolnjenih potovanj doslej. Najlepše je bilo doživljanje neokrnjene narave in srečanja z ljudmi celega sveta
Tomaž

Ocena potovanja: 10, vse je klapalo; maksimalno so se potrudili, da smo čim več videli in doživeli; osebje je bilo prijazno. Z vodnikom sem zadovoljen. Dobili smo dovolj informacij. Potovanje je bilo dobro organizirano. Najlepša je bila neokrnjena narava, živali, vožnja z zodiaki;   
Mirko 

Greste z nami odkrivat Škotsko, norveške fjorde in Svalbard?

Vabljeni, da se nam pridružite!

Info in prijava:
Uroš Ravbar, gsm: 031 684 651 (med 8.00 - 17.00 uro, ponedeljek - petek), email: uros.ravbar@gmail.com

Prijavnica na potovanje  (wordov dokument) izpolnite in jo pošljite na e-naslov: uros.ravbar@gmail.com oz. lahko po navadni pošti na Agencija Manager d.o.o., Šaleška cesta 20, 3320 Velenje

RAVBAR POTOVANJA - Odkrivajte svet z nami

© 2022 Ravbar potovanja | Kazalo strani| Domov

produkcija: T-media