Gruzija in Armenija (Kavkaz)

 • Termina: 22.4. - 3.5.2020 (prvi maj) in 25.7. - 5.8.2020
 • Trajanje potovanja: 12 dni 
 • Skupina: min. 10 – maks. 20 oseb
 • Cena: 1.290 eur/os pri 14 osebah + letalska karta ca 350 eur/os  
 • Info: Uroš Ravbar 
 • Gsm: 031-684 651 
 • E-mail: uros.ravbar@gmail.com
 • www.facebook.com/ravbarpotovanja

Potovanje lahko kadarkoli organiziramo za zaključene skupine (lahko pripravimo program po vaši želji).  

Potovanje vodi v deželi pod Kavkazom, ki ponujajo poleg naravne lepote še izjemno kulturno in zgodovinsko bogastvo. V Gruziji bomo odkrivali lepote Tbilisija, visokogorje čudovitega Kavkaza, gruzinsko »Kapadokijo« in degustirali odlična lokalna vina. V Armeniji se bomo družili s simpatičnimi domačini, opazovali biblični Ararat in se izgubljali v mitih, številnih starodavnih cerkvah in templjih

Prelepi in bogati Kavkaz bo s svojo gostoljubnostjo zagotovo navdušil vsakega med nami.

KAVKAZ, program po dnevih
Spanje je v prijetnih preizkušenih popotniških hotelih v dvoposteljnih sobah. 
Zajtrki so povsod vključeni (Z).

1. dan: LET PROTI GRUZIJI
Let iz Ljubljane (v primeru, da bi bil let iz bližnjega letališča, bo organiziran prevoz) in polet v Tbilisi (Gruzija). Transfer do hotela. Spanje v hotelu Tbilisi 

2. dan: TBILISI
V gruzinski prestolnici, Tbilisiju, si pogledamo glavne znamenitosti: staro mestno jedro s cerkvijo Metekhi in trdnjavo Narikala od koder je lep panoramski razgled na mesto. Pa ogled sinagoge (od zunaj), mimo nekdanjih toplic (Sulphur Bath district), kjer sta se med drugimi okopala tudi Puškin in Tolstoj, do posebnega mosta miru. Zelo prijetno bo odkrivanje ulice Shardeni s kafeji, galerijami, lokali in prijetnim vzdušjem. V sklopu ogledov bomo skočili še na zanimivo lokalno tržnico ter po aveniji Rustaveli z opero, teatrom, galerijami in lokali. Spanje Tbilisi (Z)

3. dan: POT PROTI KAVKAZU
Iz Tbilisija se odpeljemo proti goratemu severu, proti Kazbegiju. Na poti se ustavimo v cerkvi Jvari s svetim lesenim križem in pri gradu Ananuri. Ob prihodu v Kazbegi se naložimo v jeepe, ki nas odpeljejo do ene glavnih znamenitosti Gruzije - Gergeti Trinity cerkve na 2.170 m od koder bomo lahko imeli krasen razgled na goro Kazbegi (5.047 m). Sledi vožnja do Gudaurija, ki je pozimi smučarski center. Spanje Gudauri (Z)

4. dan: DVOREC MUKHRANI, GORI in UPLISTSIKHE
Zapeljemo se nazaj proti jugu do Mukhranija, kjer si boste pogledali dvorec Mukhrani, kjer boste spoznali zgodovino kraljeve družine, se sprehodili po lepem vrtu in obiskali vinsko klet, kjer boste degustirali odlična gruzijska vina. Sledi vožnja do Gorija, ki ga je ustanovil eden največjih kraljev Gruzije, je pa tudi rojstno mesto Stalina. Ogledamo si Stalinov muzej. Sledi odkrivanje Uplistsikhe jamskega mesta (the lord's fortress), ki leži ob reki Mtkvari z zanimivimi formacijami. Sledi vožnja do Borjomija. Spanje Borjomi, (Z) 

5. dan: GRUZINSKA »KAPADOKIJA«
Iz Borjomija, kjer boste poskusili naravno mineralno vodo, nas bo pot vodila do manjšega mesta Akhaltsikhe, kjer si ogledamo trdnjavo Rabat, ki kraljuje nad mestom, nato pa obiščemo mini gruzinsko "Kapadokijo" in podzemno mesto kraljice Tamar Vardziji. Spanje Vardzia (Z)

6. dan: POT DO EREVANA (ARMENIJA)
Danes nas čaka prečkanje meje in vožnja do armenske prestolnice. Na poti do tja se ustavimo za ogled starega dela mesta Gyumri (drugo največje mesto), kjer je precej tradicionalnih hiš v predelu Alexandropol. Potem se zapeljemo do Echmiadzina, ki velja za "armenski Vatikan". Pravijo, da se je Jezus spustil iz nebes in pokazal, kje naj zgradijo cerkev. Sledi krajša vožnja do glavnega mesta Armenije, Erevana, kjer boste poskusili konjak, po katerem slovi Armenija (obisk brandy factory). Spanje Erevan (Z)

7. dan: EREVAN z okolico
Po zajtrku se bomo zapeljali po soteski reke Azat do v goro vklesanega samostana Geghard in obiskali še slikovit antični tempelj Garni iz helenističnega obdobja. Sledi vrnitev v Erevan in ogled glavnih znamenitosti mesta: glavni trg, Mashtoc avenija, park Cascad, opera, armenski rokopisi ....), ki velja za eno najstarejših mest na svetu. Spanje Erevan (Z)

8. dan: VZHOD ARMENIJE
Danes se odpravimo proti vzhodu Armenije, do mesta Goris. Najprej se ustavimo v lepem okolju samostana Khor Virap, ki se nahaja ob vznožju biblijske gore Ararat (ki je za domačine nesmrtni simbol), kjer naj bi pristala Noetova barka. Sledi postanek v vinorodnem okolišu, v vasi, ki slovi po svojem rdečem vinu in kjer boste imeli degustacijo vina. Potem pa vožnja do samostana Noravank, ki leži na zanimivi lokaciji na koncu kanjona. Sledi postanek pri starodavnem observatoriju Karahunj pri Sisianu za katerega pravijo, da ima mistično moč in ga imenujejo tudi  »armenski Stonehenge«. Spanje Goris (Z)

9. dan: TATEV, JEZERO SEVAN in DILIJAN
Dopoldan obiščemo kompleks Tatev (izobraževalni center, kjer so se izobraževali številni znanstveniki in filozofi) in do katerega vodi najdaljša žičnica na svetu (dolžine 5,7 km). Na poti se bomo ustavili tudi pri karavanseraju (nekdanji trgovski center), ki se nahaja na nekdanji svileni poti. Sledi vožnja do največjega armenskega jezera Sevan (sprehod ob jezeru), v bližini pa se ustavimo tudi pri hačkarjih (kamnitih obeliskih) in pri samostanu Sevanavank. Sledi vožnja do visokogorskega mesteca Dilijan. Spanje Dilijan (Z)

10. dan: HAGHPAT, VRNITEV V GRUZIJO (VINORODNI OKOLIŠ KAKHETI)
Zjutraj uživamo v prijetnem višinskem zraku in se sprehodimo po mestecu Dilijan. Sledi ogled srednjeveškega samostana Haghpat, ki velja za pravo armensko mojstrovino (UNESCO) in je bil religiozno, kulturno in izobraževalno središče srednjeveške Armenije. Potem prečkamo armensko–gruzijsko mejo in se zapeljemo do mesta Sighanghi, ki ga imenujejo tudi mesto ljubezni. Ogled mesta, ki se ponaša z obzidjem in lepimi pogledi na dolino Alazany (smo v glavnem vinorodnem okolišu Gruzije - Kakhetiju). Sledila bo degustacija vin v lokalni vinski kleti. Spanje Sighnaghi (Z)

11. dan: TSINANDALI, GVIRABI TUNEL, SPOZNAVANJE VIN in vrnitev v TBILISI
Po zajtrku vas čaka ekskurzija do posesti in muzeja princa Aleksandra Chavchavadzeja v Tsinandaliju z zelo lepim vrtom. Posest je nekaj posebnega in je obnovljena kot palača, kjer je Chavchavadze sprejemal in zabaval tuje goste. Potem se gre do Kvarelija, kjer obiščete poseben tunel Gvirabi. Ta unikatna jama, kjer hranijo vina, predstavlja tunel, ki je vrezan v kavkaški masiv in kjer je letna temperatura med 10-12 ºC (dolžina konstrukcije je kar 7,7 km). Tu se boste seznanili z vinarno “Winery Khareba” in njihovi proizvodnji vina. Sledi vožnja do Shilde, kjer boste obiskali vinski kompleks Chelti obkrožen s 50 hektarji vinogradov. Tukaj boste lahko videli starodavne glinene posode kvevrije (za shranjevanje vin), po katerih slovi Gruzija in imeli zadnjo degustacijo odličnih vin. Sledi vožnja do Tbilisija, transfer do letališča in nočni polet proti domu.  

12. dan: PRIHOD DOMOV

Cena: 1.290 eur/os pri 14 osebah + letalska karta ca 350 eur/os 
Doplačilo za majhno skupino (10 - 13 oseb) je 90 eur/os. Popust 40 eur/osebo za vse, ki ste že potovali z nami.

CENA VKLJUČUJE praktično vse: 

 • 10x nastanitev v prijetnih popotniških hotelih v dvoposteljnih sobah z vključenimi zajtrki,
 • vse stroške s prevozi, voznikom in gorivom (Mercedes sprinter oz. podoben, v primeru večje skupine avtobus), 
 • jeepe v Kazbegiju,
 • vse vstopnine po programu,
 • degustacijo vin v dvorcu Mukhrani, v mestu Signnaghi, kompleks Chelti ter enkrat v Armeniji,
 • degustacijo konjaka v Erevanu, 
 • vsa potrebna dovoljenja, 
 • lokalnega vodnika ves čas potovanja,
 • profesionalnega slovenskega vodnika z licenco GZS, 
 • organizacijo.

V ceno ni vključeno le: dodatni obroki, napitnina in osebni izdatki.  

Dodatno vam lahko uredimo asistenco Coris in zavarovanje rizika odpovedi. 

200 eur akontacije se nakaže na račun agencije Manager ob prijavi. S plačano akontaciji in izpolnjeno prijavnico si zagotovite mesto v skupini, mi pa ob minimalnem številu vplačanih oseb zagotovimo odhod. V primeru, da ne zberemo dovolj prijav se akontacijo vrne. Takoj ko se zbere 10 prijav je potovanje potrjeno in takrat se plača letalska vozovnica. Preostanek plačila se plača najkasneje en mesec pred odhodom. V primeru sprememb cen (goriva, menjalnega tečaja) na katere nimamo vpliva se lahko cena spremeni. Organizator potovanja je agencija Manager d.o.o. iz Velenja.

SPLOŠNE INFORMACIJE

 • KAKO POTUJEMO? Kavkaz bomo prepotovali z najetim vozilom (npr. Mercedes sprinter oz. podoben samo za našo skupino) in najetimi terenci (Kazgebi).
 • NASTANITEV: Spanje je v prijetnih popotniških hotelih v dvoposteljnih sobah z vključenimi zajtrki.
 • HRANA: Jedli bomo v hotelskih in lokalnih restavracijah. Kavkaška hrana ni ravno raznolika, je pa zelo okusna. Večinoma se je juhe, riž in meso, testenine, ribe, solate ter sezonsko sadje. Za vegetarijance se bomo potrudili.
 • ZAHTEVNOST POTI: Tura je primerna za kogarkoli, ki je vsaj malo popotnika po duši. 
 • ŠTEVILO OSEB: min. 10 – maks. 20.
 • VREME: Vreme je podobno kot pri nas, na severu (Kavkaz) zna biti malenkost hladneje. 
 • ZDRAVJE: Več na www.zdravinapot.si 
 • VARNOST: Armenija in Gruzija sta varni državi. Potrebna je kot povsod previdnost tam, kjer so večje množice ljudi. Potrebno je spoštovanje pravil glede oblačenja v cerkvah.
 • VIZUM: Slovenci za obisk Gruzije in Armenije ne potrebujemo viz.

Vtisa potnikov iz našega prejšnjega potovanja po Gruziji in Armeniji:

Ocena potovanja (1-10): 9. Potovanje je krasno. Zame vsebuje samo preveč sakralnih objektov in premalo prostega časa. Vsi popotniki nismo enaki, to je moje osebno mnenje. Čeprav smo se glede obeh točk večinoma vsi strinjali. Vsaj v glavnih mestih bi bilo super, če bi bil en dan popolnoma prost, s sugestijami, kaj si velja ogledati, ali pa preprosto samo pohajkovati in uživati v dobri hrani in kapljici.
Kako ste zadovoljni z vodnikom? 10 + 
Damjan je izjemen človek in preprosto rojen za vodnika. Krasna, topla oseba, s posluhom za vsakogar. Izredno razgledan, z veliko mero znanja, katerega še nenehno dopolnjuje. Zabaven, prijeten, skratka, vesela sem, da sem ga spoznala in v njegovi družbi preživela 10 dni.
Težko je karkoli izločiti kaj je bilo najlepše, potovanje je bilo res lepo in nepozabno. Meni osebno veliko pomeni čas izven skupine, katerega sem si vzela v Erevanu. Želim si, da bi si ga lahko tudi v Tbilisiju. Skupina je bila super, da ne bi narobe razumeli, res smo se lepo ujeli, nasmejali, lepo družili. Vendar večina ljudi potrebuje tudi čas zase.
Lidia

Spoštovani,
Potovanje smo uspešno končali vsi smo se vrnili zdravi in nasmejani.
Hvala Damjanu za kvalitetno vodenje in skrb za vse potnike kakor tudi za vzdrževanje dobre volje. Lepo smo se imeli morda (če nam bo dano) se še kdaj pridružimo potovanjem Ravbar. Spodaj komentar
Ocena potovanja (1-10): 10
Kako ste zadovoljni z vodnikom? 10
Kaj vam je bilo najlepše na potovanju? Dobra družba in zanimiva dežela polna zgodovinskih spomenikov.
Stela in Lojze

Greste z nami v prelepi Kavkaz?

Vabljeni, da se nam pridružite!

Info in prijava:
Uroš Ravbar, gsm: 031 684 651 (med 8.00 - 17.00 uro, ponedeljek - petek), email: uros.ravbar@gmail.com

Prijavnica na potovanje  (wordov dokument) izpolnite in jo pošljite na e-naslov: uros.ravbar@gmail.com oz. lahko po navadni pošti na Agencija Manager d.o.o., Šaleška cesta 20, 3320 Velenje

RAVBAR POTOVANJA - Odkrivajte svet z nami

© 2022 Ravbar potovanja | Kazalo strani| Domov

produkcija: T-media